Bijbels Leerhuis 2022 – 2023

TIEN STOPPLAATSEN IN DE WOESTIJN
We lezen en actualiseren fragmenten uit het boek
NUMERI – BEMIDBAR – IN DE WOESTIJN

Welke oude en actuele vragen en thema’s komen in deze cursus aan bod?

In de loop van de laatste twee jaren is VRIJHEID zeer centraal komen te staan in de beleving van mensen en in het denken daarrond.

Wat is vrijheid en hoe bereik je het?

In Bemidbar – Numeri draait het om lessen in vrijheid en politiek leiderschap, en daarmee is Numeri ook vandaag een sleuteltekst. Persoonlijke vrijheid is een groot goed in de Thora. Maar hoe kan die bestaan naast samenleven en landsbelang?

Het volk is op weg naar de vrijheid van het beloofde land. Numeri laat zien dat de reis langer duurt dan gedacht: het volk moet nog oefenen in vertrouwen hebben én betrouwbaar zijn.

De reis naar het beloofde land is niet alleen een fysische, maar toch vooral een psychologische, morele en spirituele uitdaging. Ze duurt zo lang als de tijd die de mens nodig heeft om te veranderen en te groeien als mens-in-verbondenheid.

Hoe worden deze vragen benaderd?

Zoals we dat in een leerhuis gewoon zijn zullen we met de deelnemers dit vierde boek van de Thora lezen en proberen te doorgronden, waardoor we in staat zijn tot het leren (lernen) hoe wegen naar ware vrijheid vaak hobbelig zijn.  

Zo kunnen we in dit samen lezen elkaar helpen te begrijpen wat die oude woorden ons ook vandaag te zeggen hebben en hoe die ons stap voor stap hoopvol vooruit kunnen helpen.       

Begeleiding:
Paul De Witte, Master in de praktische theologie

Tijdstip reeks: 10 dinsdagen van 19.45 tot 22 uur: 13 september, 11 oktober, 8 november, 13 december 2022; 10 januari, 14 februari, 14 maart, 28 maart, 9 mei en 13 juni 2023

Locatie: De Mantel van Sint Maarten, Sint Martensplein 4, 9300 Aalst
Organisatie: VZW MOTIEF in samenwerking met Jebron vzw
Inschrijven: via jebron@jebron.be, of rechtstreeks via Paul De Witte (0496/051606 of pldwtt@telenet.be)

Deelnameprijs te betalen bij de eerste samenkomst van 13 september 2022: 50 € (de prijs is altijd bespreekbaar).